Kampanja koja je ujedinila region u želji da proslavimo praznike u miru i veselju bez petardi!

 Kampanja „Opasne, štetne i nimalo kul“ je u prvih sedam dana, prikupila više od 1500 potpisa za zabranu upotrebe petardi. Potpisi su stizali sa svih strana – iz Banjaluke, Beograda, Sarajeva, Novog Sada, Tuzle, Niša, kako bi zajedno ostvarili namjeru da praznike dočekamo bez glasnih, štetnih i neprijatnih zvukova, koji ostavljaju trajne psihičke i fizičke posljedice na mentalno i fizičko zdravlje ljudi i životinja.

Alarmantan je podatak Univerzitetsko kliničkog centra RS da je tokom posljednje tri godine u periodu od 1. decembra do 31. januara registrovano 109 lakših tjelesnih povreda, 29 težih tjelesnih povreda i 7 teških tjelesnih povreda, koje su zahtijevale bolničko zbrinjavanje. Takođe, tokom protekle tri godine u ovim zimskim mjesecima u Klinici za očne bolesti UKC RS, zbrinuli su više od 50 povreda oka kod djece i odraslih, uzrokovanih upotrebom pirotehničkih sredstava.

Podršku kreatorima društveno-odgovorne kampanje, agenciji Play Team i Animatica studiju pružila su mnoga udruženja za zaštitu životinja, psihološka savjetovališta, udruženja za pomoć osobama sa autizmom, organizacije za zaštitu životne sredine, javne ličnosti, insitucije, vlasnici kućnih ljubimaca, ali i obični građani i građanke, kojima je dosta ove opasne i apsolutno bespotrebne prakse.

“Ideja koju smo pripremali od ljeta sada pokazuje svoj značaj i svrhu, a cilj nam je dugoročno kampanju podići na još veći nivo, sve dok ne postignemo zacrtani cilj – potpunu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava i petardi. Idemo korak po korak, javnost smo probudili našom kampanjom, dobijamo nevjerovatnu podršku iz svih gradova BiH i regiona, kao i medija, a sada svima postaje jasno, da je riječ o inicijativi u koju se svi kao društvo moramo uključiti, jer se tiče svih nas. Imamo građansku dužnost i obavezu da mislimo na trudnice, bebe, osobe sa invaliditetom, djecu sa posebnim potrebama, kućne ljubimce, starije osobe, bolesne osobe, kojima posebno smetaju petarde i pirotehnička sredstva, koje ostavljaju traume i teške posljedice po njihovo mentalno i fizičko zdravlje”, rekla je kreativna direktorica agencije Play Team Dijana Tepšić, inicijatorka ove društveno-odgovorne kampanje.

Pored online peticije na web stranici www.petardenisukul.com koja se može potpisati ovdje,  aktuelni problem upotrebe pirotehnike i petardi se pokušava implementirati u sve sfere društva, a jedan od način na koji kreatori kampanje pokušavaju uticati na najmlađe generacije, jesu viber stickeri sa jasnim porukama – recimo NE petardama i Sretni praznici bez petardi! Viber stickeri su besplatni i dostupni su za preuzimanje na linku: https://bit.ly/32Cz8QF

Iako je kampanja “Opasne, štetne i nimalo kul” tek na svom početku, pokazala je koliko je u stvari bila potrebna društvu i koliko je važno, da se problem upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava trajno sankcioniše. Dok se to ne dogodi, pronalazićemo sve dostupne metode uticaja na društvo i nadležne organe, koji su odgovorni za pronalazak rješenja. Pred praznike, želimo još jednom apelovati na sve građane da misle na druge, da ne koriste pirotehnička sredstva i da u narednim danima uživamo u druženju sa voljenim osobama, bez buke i stresnih zvukova petardi. Proslavimo praznike u miru i veselju bez petardi!