Petarde i pirotehnička sredstva opasni po mentalno i fizičko zdravlje ljudi i životinja!

Novogodišnji praznici bez upotrebe pirotehničkih sredstava za Bosnu i Hercegovinu i države regiona još zvuči kao daleka budućnost, ali kampanja “Opasne, štetne i nimalo kul” ima za cilj u što kraćem roku ostvariti svoju misiju. Sa nadom da će već sljedeće godine, sve ranjive grupe ljudi, kao i životinje, ali i svi mi koji ne volimo stresna i glasna pucanja petardi, uživati u slavlju bez petardi, želimo još jednom apelovati da se tokom narednih dana ponašamo odgovorno i da mislimo na druge.

Ali, dok nadležni organi zakonski ne riješe ovaj problem zabrane prodaje i upotrebe petardi, mi donosimo preporuke stručnjaka i udruženja za zaštitu životinja, kako naše kućne ljubimce zaštititi u novogodišnjoj noći, jer je kod njih zabilježen najveći broj srčanih udara i ozbiljnih posljedica po njihovo mentalno i fizičko zdravlje!

“Mislim da je važno razumjeti kako sa pirotehničkim sredstvima, za početak, ne bi trebala rukovati nestručna lica, posebno ne djeca. O štetnosti istih…moglo bi se mnogo reći, ne samo po životinje, već i po ljude. Kada govorimo o štetnom uticaju – konkretno zvuku eksplozije i kako to utiče na kućne ljubimce, pse ili mačke, brojni vlasnici se iz godine u godinu susreću sa nemilim situacijama u kojima se nađu sa svojim ljubimcima. Životinja ne može racionalizovati, da je taj zvuk, ta eksplozija, neće povrijediti. Ona osjeća strah i često zbog istog tog osjećaja ugroženosti, vrlo često i nastrada. Ono što vlasnici mogu učiniti za svoje ljubimce, jeste da im obezbijede što je moguće mirnije mjesto u kući i najbolje bi bilo da je i zamračeno; pa tako kada se životinja uznemiri, da ima gdje da se povuče.

Ne bih preporučio upotrebu sredstava za smirenje, kao ni pokušaje da životinju u tim trenucima, mi smirujemo. Najbolje bi bilo da je pustimo da se sama povuče od neugodne situacije i da se sama vrati među nas, onda kada bude bila spremna”, poručuje Mladen Miljuš – Socijalizacija pasa Banjaluka, koji se godinama bavi socijalizacijom pasa.

Predsjednik udruženja za zaštitu životinja “Kerber”, Goran Milojević, poručio je da mi kao društvo moramo imati više tolerancije i razumijevanja, te da svi zajedno moramo raditi na ostvarenju jednog cilja – da se prodaja i upotreba petardi u potpunosti zabrani i da se kazne svi koji ih koriste, jer to ostavlja trajne štetne i opasne posljedice po ljude i životinje.

Kontaktirali smo i neprofitno udruženje građana koje dobrovoljno spasava životinje iz kritičnih situacija, Animal Rescue Serbia, koji su dali smjernice za sve vlasnike životinja, kako bi se trebali ponašati kada se životinja uznemiri:

„Postoji nekoliko načina da se životinjama pomogne, da lakše prebrode praznični period praćen prekomjernom upotrebom pirotehničkih sredstava i petardi:

  • Budite uz svoje ljubimce i pružite im podršku. Nemojte ih izlagati buci u nadi da će se tako navići.
  • Spustite roletne, namaknite zavjese i pustite muziku ili radio da maskirate buku
  • Probajte da im odvratite pažnju igračkama ili posebno spremljenim obrokom
  • Mačkama i sitnim životinjama omogućite prostor da se sakriju od buke
  • Izbjegavajte šetnju pasa uveče, kada je situacija sa petardama najintenzivnija. Takođe, nemojte ih puštati sa povoca u prazničnim danima da ne bi pobjegli, izgubili se ili istrčali pred automobil
  • Razmotrite neki blag sedativ, ali isključivo u dogovoru sa veterinarom.

Jasno je da postoje različiti pristupi kako pomoći životinjama u ovim stresnim situacijama, a svaki vlasnik će vremenom vidjeti šta njegovom kućnom ljubimcu najviše pomaže i odgovara.

Više informacija o kampanji “Opasne, štetne i nimalo kul” potražite na web stranici www.petardenisukul.com i na istoimenim društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Kako biste i vi pomogli u ostvarenju cilja kampanje „Opasne, štetne i nimalo kul“, zamolili bismo vas da potpišete peticiju za zabranu upotrebe petardi:  https://bit.ly/3GOlQ2u