Opasne, štetne i nimalo kul – recimo NE petardama!

Ne želimo da vidimo nijednu preplašenu bebu, dijete, osobu sa invaliditetom, stariju osobu, životinju, koja će najljepši i najbezbrižniji dio godine provesti u strahu i panici zbog petardi. Pirotehnička sredstva ostavljaju trajne fizičke, mentalne i emocionalne posljedice, negativno utiču na psihičko stanje, uznemiravaju i izazivaju stanje strepnje, straha, panike, napetosti, stresa i anksioznosti, a nova kampanja „Opasne, štetne i nimalo kul“ ima za cilj svim ranjivim grupama stanovništva obezbijediti što mirnije, ugodnije, bezbrižnije i srećnije praznike.

Vrijeme je da zaboravimo prizore prestravljenih životinja, koje u stanju šoka dobijaju teške simptome opasne po život i bježe od svojih vlasnika, pasa lutalica koji podlijeću pod auta, beba koje neutješno plaču i plaše se, trudnica čija tijela doživljavalju šok zbog neprirodnih i preglasnih zvukova, te da napokon dočekamo praznike bez dima, eksplozije i neprirodne glasne buke.

Zvanični podatak je da svake godine na svjetskom nivou ugine više od 5.000 pasa od srčanog udara, izazvanog strahom od petardi. Koliko miliona ljudi koji boluju od PTSP-a, epilepsije, anksioznosti, ponovo doživi traumu ili panični napad kada čuju zvuk petardi, ne možemo ni pretpostaviti. Opekotine kože, amputacije prstiju i šake, kao i povrede očiju i lica su najčešče povrede izazvane rukovanjem petardi i pirotehničkim sredstvima.

Apel svim roditeljima je da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva, jer istraživanja pokazuju da petarde najviše koriste upravo maloljetne osobe, koje najviše i stradaju od njih. Zabrinjavajuća je činjenica da gotovo polovinu povrijeđene djece od strane petardi i pirotehničkih sredstava čine djeca do 16 godina, a dječaci bivaju povrijeđeni od rukovanja patardama 3 puta više nego djevojčice.

Nije dovoljno smanjiti upotrebu pirotehničkih sredstava tokom praznika, jedino trajno rješenje je njihova potpuna zabrana i prestanak upotrebe, a mnoge zemlje svijeta su već zabranile upotrebu pirotehničkih sredstava, pogotovo petardi. Zakon i nadležni organi su zaduženi za sprovođenje tog zakona i novčano kažnjavanje za upotrebu petardi i pirotehničkih sredstava, a na svim građanima je odgovornost da praznike slavimo bez petardi, koje su glasne, štetne, opasne i nimalo kul.

Prema aktuelnom zakonu, ko upotrijebi pirotehnička sredstva na mjestima i na način, koji izaziva uznemirenost građana, biće novčano kažnjen od 300KM do 900KM/1200KM. Kazna je minorna, kada znamo da pored svega navedenog, petarde dovode i do udisanja otrovnih isparavanja i  trajnog zagađenja vazduha.

Inicijatori nove društveno-odgovorne kampanje „Opasne, štetne i nimalo kul“ su kreativna agencija PlayTeam i Animatica studio. Kampanju podržavaju brojna udruženja, organizacije, javne ličnosti i građani, a ima jedan najvažniji cilj – slavlje bez petardi! Kako bi ovo bilo moguće, neophodna je podrška cijelog društva. Pokažimo da su petarde ružna prošlost i da mislimo jedni na druge, slaveći u miru i veselju. „Srećni praznici uz slavlje bez petardi!“

Za početak, potpiši peticiju za zabranu upotrebe petardi: https://bit.ly/3GOlQ2u

Više informacija o kampanji pogledaj na website-u: https://petardenisukul.com/

Video kampanje protiv petardi: https://bit.ly/327bZFB